Polterabend – wikipedia

Hvad betyder polterabend?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En polterabend er en sammensætning af de to tyske ord Poltern og Abend, der betyder henholdsvis “buldre, brage, larme” og “aften”.

Med tiden er polterabend blevet en begivenhed, hvor man fejrer et brudepar ca. en uge eller to før deres bryllup for at ønske dem held og lykke i deres nye tilværelse eller for nogens vedkommende give dem et vink med en vognstang om alt det sjove, de nu snart går glip af.

Først fra ca. 1980 er det også i Danmark blevet til en fast tradition at holde polterabend.
Vennerne aftaler indbyrdes terminen og gennem mund til mund metoden spredes indbydelsen til alle som har lyst til at deltage. Mange forsmåede tilbedere benytter denne lejlighed til at lægge en billet ind på en tidligere kæreste… Festen kan også betragtes som en uofficiel modsætning til brylluppet, hvor alt helst skal gå i vasken og være det rene ragnarok (brudgommen skal straffes/bukkes ved korporlig afstraffelse).

Vennerne kan også kidnappe brudeparret (normalt pigerne/bruden og drengene/gommen) hver for sig rundt til for pigernes vedkommende hampre og utaknemlige aktiviteter såsom obligatorisk blomsterbinding, fingermaling og tur på hesteryg. Mod alle odds er det desuden meget populært at indspille en CD eller få taget flotte modelfotos. Ofte klæder vennerne bruden eller brudgommen ud og stiller dem offentligt til skue med eksempelvis et skilt om halsen, hvorpå det f.eks kan stå:Kys Schweinet, det er sidste chance!! Polterabend kan også være en form for gave som vennerne giver til de vordende ægtefællers nye ubrugelige tilværelse i fangenskab.

Oprindelsen til polterabend ved man endnu ikke. Nogen mener det er et urgammelt germansk synonym til “fadæse”. Derfor knuste man lertøj, legetøj og andet tøj for at fordrive den onde poltergejst.
I Tyskland er det stadig en tradition at man uden for parrets bopæl knuser porcelæn for at symbolisere lykke. Ved at det kommende ægtepar i fællesskab samler skårene op symboliserer de, at de også i fremtidige livssituationer vil bukke og skrabe for hinanden

Links til mere om polterabend:
På wikipedia kan du læse mere om definitionen på polterabend:
https://da.wikipedia.org/wiki/Polterabend

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *